Τι συμβαίνει με τα καλοκαιρινά ελαστικά το χειμώνα;
Τα καλοκαιρινά ελαστικά έχουν λιγότερο φυσικό ελαστικό από τα χειμερινά ελαστικά - έτσι δεν είναι τόσο μαλακά. Η σταθερότητά τους βοηθά το ελαστικό να κρατιέται υγρό και στεγνό στους δρόμους σε πιο ήπια θερμοκρασία.
Ωστόσο, όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από +7 βαθμούς C, αυτή η επιπλέον ακαμψία μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Όσο πιο ψυχρή γίνεται η θερμοκρασία, τόσο πιο σκληρά είναι τα καλοκαιρινά ελαστικά. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές.
Τα θερινά ελαστικά έχουν επίσης ένα διαφορετικό σχέδιο πέλματος, το οποίο είναι πιο ρηχό από αυτά που χρησιμοποιούνται στα χειμερινά ελαστικά. Αυτό τα καθιστά εξαιρετικά για την εκτροπή της βροχής αλλά λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει το χιόνι. Ενώ τα χειμερινά ελαστικά κρατούν το χιόνι και τις στιβάδες στα μπλοκ του πέλματος τους - δημιουργώντας πρόσθετη πρόσφυση σε συνθήκες υγρού και χειμωνιάτικου τερέν. Τα θερινά ελαστικά συμπιέζουν το χιόνι κατά την κρούση, καθιστώντας την περιοχή επαφής πιο ολισθηρή.
Τα πραγματικά οφέλη των θερινών ελαστικών είναι εμφανή όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους + 7 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο, τα χειμερινά ελαστικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.
Σε ηπιότερα κλίματα, τα θερινά ελαστικά παρέχουν τις καλύτερες δυνατές αποστάσεις φρεναρίσματος κατά την πέδηση. Τα σχέδια πέλματος τους προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με τον δρόμο, γεγονός που βελτιώνει το χειρισμό και δίνει μεγαλύτερη σταθερότητα στις γωνίες.
Ενώ τα χειμερινά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τριβή μεταξύ των καλυμμένων με χιόνι επιφανειών του δρόμου και του ελαστικού, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση καυσίμου. Τα θερινά ελαστικά, από την άλλη πλευρά, προκαλούν λιγότερη τριβή, επομένως η επιτάχυνση είναι ταχύτερη και βελτιώνεται η οικονομία καυσίμου.