ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΘΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ;

Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε χώρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να έχουν δυο σετ ελαστικών – ένα για το καλοκαίρι κι ένα για τον χειμώνα. Ποια είναι, όμως, η διαφορά ανάμεσα σε θερινά και χειμερινά ελαστικά;

Χειμερινά ελαστικά

Υπάρχουν τρεις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ θερινών και χειμερινών ελαστικών: στη δομή τους, στο μείγμα του καουτσούκ και στο προφίλ του πέλματός τους.

  • Τα χειμερινά ελαστικά χρησιμοποιούν μείγμα με μεγαλύτερο ποσοστό φυσικού καουτσούκ που τα διατηρεί εύκαμπτα μέσα στο ψύχος. Όσο πιο μαλακά είναι, τόσο περισσότερη μπορεί να είναι η αλληλεμπλοκή του ελαστικού με την οδική επιφάνεια, με αποτέλεσμα βελτίωση στο κράτημα και τον χειρισμό. Σε αντίθεση με τα θερινά ελαστικά, που σκληραίνουν γρήγορα σε ψυχρές θερμοκρασίες, τα χειμερινά ελαστικά έχουν βέλτιστη απόδοση κάτω από τους +7 βαθμούς C.
  • Τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν επίσης μέσα στα μπλοκ των πελμάτων τους χιλιάδες μικροσκοπικές αυλακώσεις (εγκοπές) που χρησιμεύουν στη διασπορά των νερών και την αποφυγή της υδρολίσθησης. Οι εγκοπές αυτές γαντζώνονται στο χιόνι, στη χιονολάσπη και στον πάγο, προσφέροντας βέλτιστο κράτημα στον δρόμο.
  • Έχουν επίσης πέλμα με βαθύ προφίλ. Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο χιόνι. Περιέργως, τίποτα δεν κρατιέται καλύτερα στο χιόνι από το ίδιο το χιόνι, και το συμπιεσμένο χιόνι ενισχύει την επίδραση του κρατήματος και προσθέτει πρόσφυση με την οποία ωθείται το όχημα προς τα εμπρός στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους.

Διαφορά:

  • Τα χειμερινά ελαστικά έχουν βέλτιστη απόδοση κάτω από τους +7 βαθμούς C.
  • Τα θερινά ελαστικά έχουν βέλτιστη απόδοση πάνω από τους +7 βαθμούς C.
Uniroyal. Μάρκα της Continental.*