ΤΙΜΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Οι βαθμολογίες ταχύτητας ελαστικών σας λένε τη μέγιστη ταχύτητα που έχει εγκριθεί για το συγκεκριμένο ελαστικό. Αυτή η μέτρηση διασφαλίζει ότι το ελαστικό που αγοράζετε είναι κατάλληλο - και ασφαλές - για την ταχύτητα του αυτοκινήτου στο οποίο είναι τοποθετημένο.


Δείκτης ταχύτητας στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού

Πού βρίσκω την βαθμολογία ταχύτητας ελαστικών;

Η βαθμολογία ταχύτητας εμφανίζεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού μετά τη βαθμολογία φορτίου. Σε αυτό το παράδειγμα, η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι W, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει εγκριθεί νόμιμα για χρήση έως και 168 χλμ./ώρα .


Πώς υπολογίζεται η ταχύτητα;

Οι αξιολογήσεις ταχύτητας βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές στις οποίες το ελαστικό τρέχει στα βήματα ‪9,8 χλμ./ ώρα, σε διάστημα 10 λεπτών, μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη ταχύτητα. Για να λάβει την αξιολόγηση, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διατηρήσει μια συγκεκριμένη ταχύτητα όταν δοκιμάζεται με προσομοιωμένα φορτία.

Η βαθμολογία ταχύτητας αντιπροσωπεύεται από ένα γράμμα το Α είναι το χαμηλότερο και το Υ είναι το υψηλότερο. Όπως θα δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, υπάρχουν κάποιες ανακατατάξεις, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αυξήσει τις ταχύτητες των οχημάτων τους και οι βαθμολογίες ταχύτητας έχουν εισαχθεί για να τους ταιριάζει.


Οι πιο δημοφιλής δείκτες ταχύτητας, τελική ταχύητητα ελαστικών και τύπος οχήματος που ταιριαζουν

Οι αξιολογήσεις ταχύτητας είναι μόνο για την ταχύτητα;

Όχι. Πρόκειται επίσης για άνεση οδήγησης, πρόσφυση, φθορά πέλματος και δυνατότητα στροφής. Μια υψηλότερη βαθμολογία ταχύτητας προσφέρει γενικά καλύτερη πρόσφυση και δύναμη σταματήματος, αλλά μπορεί να έχει χαμηλότερη διάρκεια πέλματος και μειωμένη απόδοση σε κρύο καιρό. Γι’ αυτό τα ελαστικά V, Z, W και Y είναι συνήθως καλύτερα προσαρμοσμένα σε οχήματα υψηλής απόδοσης σε θερμότερα κλίματα.

Μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα των ελαστικών του αυτοκινήτου σας για βελτιωμένη απόδοση, αλλά ποτέ δεν μπορεί να το μειώσει χωρίς να μειώσει την τελική ταχύτητα του οχήματος σε εκείνη της επιλεγμένης χαμηλότερης ταχύτητας.

 

Μπορώ να αναμίξω βαθμολογίες ταχύτητας στα ελαστικά των οχημάτων μου;

Αν πρόκειται να συνδυάσετε τις ταχύτητες που δεν συνιστούμε, βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά χαμηλότερης ονομαστικής τιμής βρίσκονται στον μπροστινό άξονα, ανεξάρτητα από το αν το όχημά σας είναι μπροστοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ένα πιθανό σενάριο υποστροφής. Λάβετε υπόψη σας ότι όλα τα ελαστικά πρέπει να είναι κατάλληλα για το όχημα και ότι δεν θα πρέπει να οδηγείτε ταχύτερα από τα ελαστικά με την χαμηλότερη βαθμολογία.

Συνιστούμε πάντοτε να τοποθετούνται όλα τα ελαστικά το ίδιο μέγεθος και τύπος ελαστικού με τους ίδιους δείκτες ταχύτητας.


Uniroyal. Μάρκα της Continental.*