ΠΕΛΜΑΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Υπάρχουν τρεις τρόποι να ξεχωρίζετε τα χειμερινά από τα θερινά ελαστικά με το μάτι: το πέλμα στα χειμερινά ελαστικά είναι βαθύτερο, το σχέδιο του πέλματος είναι διαφορετικό και έχουν επιπλέον ενδείξεις στα πλευρικά τοιχώματά τους.

Σήμανση στα πλευρικά τοιχώματα

Για τον αρχάριο σε αυτά, ο καλύτερος τρόπος να εντοπίσει ένα χειμερινό ελαστικό είναι το σύμβολο του τρίκορφου βουνού με τη χιονονιφάδα (στα αγγλικά: 3PMSF) στο πλευρικό τοίχωμα μαζί με τα γράμματα M+S (αγγλικά: mud και snow, λάσπη και χιόνι). Το σύμβολο 3PSMF σημαίνει ότι το ελαστικό έχει περάσει τον έλεγχο για την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση στο χιόνι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κανονισμού 661/2009 της ΕΕ περί Ασφάλειας των μηχανοκίνητων οχημάτων.

Πρόκειται για σχετικά νέο κανονισμό, που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2012. Το σύμβολο M + S χρησιμοποιείται πολύ καιρό πριν από τους κατασκευαστές για να ξεχωρίζουν τα χειμερινά από τα θερινά ελαστικά τους.

Βάθος πέλματος

Το πέλμα στα χειμερινά ελαστικά είναι βαθύτερο και αυτό επιτρέπει στο χιόνι και τη χιονολάσπη να εισχωρήσουν στις κοιλότητές του. Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι το χιόνι προσφέρει εξαιρετικό κράτημα πάνω στο χιόνι και έτσι αυτά τα βαθιά πέλματα συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόσφυση. Γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε τα χειμερινά ελαστικά πριν φτάσει το πέλμα τους στο ελάχιστο νόμιμο βάθος των 1,6 χιλιοστών. Συνιστούμε να τα αντικαθιστάτε στα 4 χιλιοστά.

Χειμερινά ελαστικά:

  • Φέρουν το σύμβολο του τρίκορφου βουνού με τη χιονονιφάδα
  • Περιέχουν φυσικό καουτσούκ σε υψηλό ποσοστό και γι' αυτό παραμένουν μαλακά σε ψυχρές θερμοκρασίες
  • Έχουν βαθιές αυλακώσεις στο πέλμα τους
  • Χρησιμοποιούν αλληλεμπλεκόμενες στενές αυλακώσεις για να διασπούν το χιόνι, τη χιονολάσπη και τον πάγο
Uniroyal. Μάρκα της Continental.*