ΠΩΣ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Το χιόνι είναι πολύ διασκεδαστικό. Χιονοστιβάδες, χιονάνθρωποι, έλκηθρο - βγάζει το παιδί σε όλους μας. Ωστόσο, ως ενήλικες παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την οδήγηση.

Αλλά, αν γνωρίζετε πώς να οδηγείτε στο χιόνι, πολλά από αυτά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε, καθώς και προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε όταν είστε στο δρόμο. Η γνώση του τρόπου οδήγησης στο χιόνι όχι μόνο θα σας κρατήσει ασφαλή, αλλά θα σας βοηθήσει να απολαύσετε την οδήγηση. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!


Πριν ξεκινήσετε

 • Σκεφτείτε τι φοράτε στα πόδια σας. Τα πέλματα των παπουτσιών σας πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά, έτσι ώστε τα πόδια σας να μην γλιστρήσουν στα πεντάλ.
 • Ελέγξτε αν τα λάστιχά σας έχουν τη σωστή πίεση.
 • Το βάθος πέλματος σας είναι εξαιρετικά σημαντικό στο χιόνι. Βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με τους τοπικούς νόμους όσον αφορά τα ελαστικά χειμερινών / all season ή τις αλυσίδες χιονιού. Τα ελαστικά μας ξεκινούν απο το εργοστάσιο με 8 χιλιοστά βάθος πέλματος. Ενώ πολλοί τοπικοί νόμοι ορίζουν ότι πρέπει να αντικατασταθούν στα 1,6 χιλιοστά, συνιστούμε ελάχιστο βάθος 3 χιλιοστών για θερινά ελαστικά και 4 χιλιοστά για χειμερινά ελαστικά. Πάντα να καθαρίζετε το χιόνι και τον πάγο από όλα τα παράθυρα, τους καθρέφτες και τα φώτα. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, αλλά ποτέ μην χρησιμοποιείτε βραστό νερό, καθώς θα μπορούσε να λιώσει τα πλαστικά και τα ελαστικά εξαρτήματα και να προκαλέσει βλάβες στα ηλεκτρικά.
 • Καθαρίστε τις χιονοπτώσεις από την οροφή του αυτοκινήτου σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο του καθαριστικού τζαμιών σας έχει συμπληρωθεί με αρκετό πρόσθετο.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα πτερύγια των υαλοκαθαριστήρων είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση και κρατήστε τα απενεργοποιημένα μέχρι να καθαρίσετε το παρμπρίζ σας.
 • Συνδυάστε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα (ζεστή κουβέρτα, άμμο, σνακ, φτυάρι χιονιού κλπ.). Σε περίπτωση δυσκολιών σκεφτείτε να μεταφέρετε μερικές αλυσίδες χιονιού ή ακόμα και κουβέρτες για τα λάστιχα για να τα βάζετε κάτω από τους κινητήριους τροχούς σας, αν είστε κολλημένοι.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο μας Τι να κάνετε εάν είστε κολλημένοι στο χιόνι.


Στο δρόμο

 • Όταν χρειάζεται να μάθουμε πώς να οδηγούμε στο χιόνι συχνά καταλήγουμε στην κοινή λογική. Ακόμα και με τα καλύτερα χειμερινά ελαστικά, θα χρειαστεί να επιτρέψετε μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος από ό, τι σε ξηρούς δρόμους. Έτσι, κρατήστε μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά (έως και 10 φορές την κανονική απόσταση που συνιστάται) και αφήστε αρκετό χρόνο για να σταματήσετε και να ξανακινήσετε.
 • Αποφύγετε καταστάσεις στις οποίες μπορεί να καταλήξετε να περιστρέψετε τον τροχό, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσετε. Επιταχύνετε απαλά, χρησιμοποιώντας τον κινητήρα σας σε χαμηλές στροφές και να αλλάζετε το ταχύτερο δυνατό σε υψηλότερη ταχύτητα του κιβωτίου. Το τράβηγμα στη δεύτερη ταχύτητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της περιστροφής του τροχού.
 • Όλα πρέπει να γίνονται ομαλά και με αργό ρυθμό - φρενάρισμα, τιμόνι, επιτάχυνση ή και αλλαγή ταχυτήτων.
 • Αν έχετε,  χρησιμοποιείστε τα φώτα ημέρας, ώστε να είναι πιο εύκολο για τους άλλους οδηγούς να σας δουν στο χιόνι. Αυτό είναι υποχρεωτικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ελέγξτε τους τοπικούς νόμους.
 • Εάν ακολουθείτε άλλα οχήματα σε ένα μη ευθυγραμμισμένο δρόμο, είναι προτιμότερο να οδηγήσετε στις τροχιές που έχουν χαράξει τα άλλα οχήματα, παρά στο φρέσκο ​​χιόνι . Το συμπαγές χιόνι είναι πιο εύθραυστο από το φρέσκο ​​χιόνι.
 • Εάν ολισθαίνετε, κατευθύνετε απαλά προς την κατεύθυνση της ολίσθησης. Για παράδειγμα, εάν το πίσω μέρος ολισθαίνει προς τα δεξιά, κατευθύνετε προς τα δεξιά. Κρατήστε τα χέρια σας στο τιμόνι και μην μπείτε στον πειρασμό να πατήσετε τα φρένα.


Uniroyal. Μάρκα της Continental.*